Topala cu afumătură sau topala albă este o mâncare pe care oricine ar trebui să o încerce o dată în viață! Mă leagă amintiri tare faine de ea, este un fel de madlenă proustiană a vieții mele.
Topala aceasta este o mâncare simplă, rustică, fără nicio pretenție, dar consistentă și sățioasă. Vorbim de cărnuri afumate de porc în sos alb de smântână și făină.
O pregătea bunica din Sălaj (comuna Ileanda, sat Bârsăuța), de regulă la micul dejun, de îndată ce cărnurile de porc erau gata de afumat. Punea de toate: slănină, cârnați, mușchi și costițe. Da, știu că nu pare o mâncare de dimineață, dar când mă gândesc la bunicul meu, care era pădurar, cred că era exact ce-i trebuia pentru a prinde puteri la tăiat lemne. De regulă, topala se făcea iarna, însă congelatorul și marile magazine ne asigură mereu carne afumată, așa că nu e nimic greșit să tăvălim o mămăligă prin topală și în restul anului. Totuși, cum nu avem nici de tăiat lemne, nici de întors brazde de fân, este recomandată moderația.