Desertul meu preferat este banana bread. Da, nu muffins-urile, ci banana bread, care este muuuult mai ușor de pregătit! Azi o să vă povestesc despre rețeta mea preferată, pe care o adaptez în funcție de sezon. Și cum sezonul fructelor de pădure is upon us, pac și rețeta de banana bread cu afine și zmeură, pe care familia mea o adoră. Câteodată mă apuc de ea la 12 noaptea, având în vedere că prepararea durează 10 minute. In 40 minute am și scos-o din cuptor, iar în următoarele 10 minute e deja istorie. Credeți-mă, o să devină și rețeta voastră preferată.
Activitatea mea preferată de week-end când eram copil era să merg la cumpărături dimineața, în piață. Varietatea de produse era extraordinară, iar calitatea lor, nemaipomenită. Între timp, obiceiurile s-au schimbat. Piața este arhiplină de legume și fructe de proveniență străină și nu mai poți face cumpărături ca altădata. În schimb, am descoperit piața de la Selgros, care este extrem de bine pusă la punct. Găsesc tot ce am nevoie și ma inspir pentru rețetele mele pe loc. Trec întâi pe la raionul de legume și fructe și apoi îmi cumpăr și restul ingredientelor, totul din același magazin. Unde mai pui că dau o fugă și la oale și tăvi și nu plec niciodată cu mâna goală. Poate de aia nu mai am loc să arunc un ac în bucătărie. Bună, sunt Andreea și sunt dependentă de tigăi.
Dar vedeta rețetei de azi nu sunt eu, evident, ci fructele de pădure. Afinele sunt fructele mele de pădure preferate. Afinele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, stimulează sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Și nu numai. Ele ajută la menținerea sănătății tractului urinar și a digestiei. Sunt și foarte fotogenice, asta e un plus, așa că nu pot decât să fiu fan afine!
Anul trecut pe vremea asta am pregătit o salată cu afine, care a fost de mare succes. Azi, vă prezint o rețetă de banana bread, la fel de ușor de preparat ca o salată.
Pentru prepararea ei, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 80 ml ulei de măsline sau de rapiță (este la fel de sănătos și în plus nu are miros, așa că îl prefer în rețetele de prăjituri);
- 100 ml de miere de albine sau sirop de arțar, după preferințe;
- 2 ouă, da nu este o rețetă vegană, dar se pot înlocui cu ouă de in, după rețeta de aici;
- 2 banane mari, foarte coapte – chiar negre. Dacă aveți ceva ce nu mai poate fi mâncat, păstrați-le pentru banana bread;
- 60 ml lapte de migdale;
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
- O linguriță de esență de portocale;
- Puțină sare;
- Scorțișoară, cât vă lasă inima;
- 230 grame de făină integrală
- Jumătate de cană de fructe de pădure. Sau nuci. Sau orice altceva. Pentru azi, afine și zmeură.
După ce ați strâns toate ingredientele, începe procedeul super ”greu” de preparare 🙂
- În primul rând, dați drumul la cuptor la 170 grade.
- Aveți nevoie doar de un vas pentru a prepara această rețetă. Da, doar de un vas. Începeți prin a amesteca bine uleiul cu mierea. Apoi, adăugați ouăle și bateți-le bine, până aveți o compoziție omogenă.
- Adaugați bananele, pasate în prealabil și apoi laptele, bicarbonatul (stins cu un strop de lămâie), sarea, scoprțișoara și esența de portocale. Amestecați bine.
- Adăugați făina în compoziție și amestecați până se încorporează, dar nu prea mult. Cocoloașele sunt prietenii voștri!!!
5. În această compoziție adăugați afinele și zmeura.
6. Ungeți o tavă cu ulei și turnați compoziția.
7. Puneți tava la cuptor pentru 40 minute, dar verificați la 30, depinde foarte mult de cuptor. Banana Bread-ul este gata când scobitoarea inserată în ea iese curată, la fel ca la orice rețetă de brioșe.
Desigur, această rețetă poate fi făcută și în formă de brioșe, dar ar trebui să stea mai mult în cuptor. Vă recomand să o pregătiți așa, durează mai puțin și este la fel de delicioasă!
În altă ordine de idei, mai este puțin până la momentul mult așteptat, decernarea premiului Chef pentru o zi de la Craiova, în colaborare cu Selgros. În curând o să gătim împreună cu Cosmin, o să facem multe poze și o să scriu un articol despre eveniment și pentru voi!
După cum v-am obișnuit, vă reamintesc că aceasta rețetă de banana bread cu afine și zmeură poate fi citită și pe site-ul broccoliandmuffins.com. Vă invit să o savurați și acolo.
Dacă veți pregăti această rețetă, postați-o și dați-mi tag, pe Facebook sau Instagram. Abia aștept să văd cum a ieșit!
Andreea Diana Furnea este avocat în timpul zilei, scrie pretenţios şi vorbeşte elocvent. În timpul liber, îi place să gătească şi să fotografieze rezultatul. Broccoli and Muffins este numele blogului unde pasiunea ei pentru gătit şi cea pentru fotografie se întâlnesc.
Întrucât este gurmandă din fire şi nu a fost niciodată un fan al dietelor, a adoptat stilul de viaţă Clean Eating, pe care îl promovează pe blogul său. Cititorii săi au acceptat provocarea de a trăi un stil de viaţă sănătos, fără să renunţe la felurile lor preferate de mâncare, urmând îndrumările sale de a prepara reţete delicioase folosind doar ingrediente nutritive benefice.
După cum ne prezintă în articolele sale, Clean Eating este un regim alimentar curat, simplu, care conţine alimente integrale, cât mai puţin, spre deloc procesate şi rafinate, într-o stare cât mai apropiată de starea lor naturală. De aceea, motto-ul blogului său este “Reţete sănătoase ca broccoli şi delicioase ca brioșele”.
